Bericht

De Hooglandse Souvenirs van André en Maaike Brundel

Geplaatst op 14 juni 2021, 17:13 uur

Nu het toeristenseizoen is opgestart in deze aflopende coronatijd, zijn we benieuwd welke Hooglandse souvenirs er zijn in ons mooie dorp. In een drieluik nemen we u mee naar een aantal ondernemers die met bijzondere verrassingen komen. In deze tweede aflevering nemen we u mee naar de Hamseweg waar we de eerste (= Primera in het Spaans)  winkel vinden. De naam Primera Brundel en Brundel Mannenkapper wordt sinds 2003 gevoerd. Voor die tijd had deze winkel de naam: Brundel Tabaksspeciaalzaak/ Herenkapsalon.

De kapsalon bestaat sinds 1787. Van deze 6e generatie werken vier van de vijf kinderen in het kappersvak. De winkel bestaat 3 generaties sinds 1939 in het huidige pand op nr. 46. De kapsalon bestaat 6 generaties en was 150 jaar gevestigd op nr. 71 vlakbij de Schothorsterlaan. Primera Brundel en Brundel Mannenkapper wordt sinds 1992 gerund door André & Karin Brundel. Op dit moment werkt André samen met zijn 21 jarige dochter Maaike en medewerksters. Zij beiden nemen ons mee wat hun Hooglandse Souvenirs zijn. Alvorens het zover is hebben we kort gesprek met André. André is nu 41 jaar Mannenkapper en wat bijzonder is dat voor de tweede wereldoorlog zijn opa de enige kapper was in Hoogland. Na deze tijd kreeg Hoogland meerdere kapsalons en nu zelfs meerdere in een straat. Het aantal salons is landelijk te veel geworden. 

Coöperatie Primera is een organisatie waar ons kent ons hoog in het vaandel staat. André vindt dat mooi en wil dat informele graag terugzien in winkel en salon. Zoals al geschreven werkt zijn dochter sinds haar 16e jaar al in deze winkel en inmiddels heeft zij het eerste lustrum er bijna op zitten. “Ik heb gekozen voor deze branche, omdat ik er van kinds af aan rondloop en het spreekt mij aan. Ik vind het heel erg leuk. Het mooiste vind ik vooral dat ik service kan verlenen aan onze klanten. Je kan iets voor hun doen en betekenen. Maar ook het sociale aspect vind ik belangrijk en gezellig. Het is lekker dorps!”, aldus Maaike.

André vindt het mooi dat zijn dochter de winkel van dit familiebedrijf wil voortzetten. Voor de kapsalon is in de toekomst nu nog geen opvolging, maar de tijd zal het leren.

“Maar ik filter het eerst voordat ik het uitblaas.”
André heeft in de afgelopen 41 jaar al velen geknipt en op de vraag hoeveel? “Dat is een goede vraag! Ik denk dat ik meer dan 100.000 mensen geknipt heb.” In een kapsalon en winkel kun je ook mooie anekdotes vinden en als we er naar vragen dan komt er na een korte denkpauze een. Andre vertelt: “In de tijd dat het roken niet meer zo populair werd, werkte de kapsalon nog niet op afspraak. In de kapsalon zaten een aantal wachtenden. Een van hen was een rokende man die genoot van zijn sigaar. Hij genoot met grote halen rook van zijn sigaar, tot er een andere klant binnen kwam. Deze klant keek dat even aan zei toen: “Meneer, wilt u misschien uw sigaar uit doen, want ik heb last van de rook.” De rokende man liet de vraag even tot zich bezinken en nam toen een flinke trek van zijn sigaar en blies deze uit en zei toen met zware stem: “Maar ik filter het eerst voordat ik het uitblaas.”

De Hooglandse Souvenirs 
In de Primera vinden we een aantal Hooglandse Souvenirs. Zo vertelt André dat zijn dochter Maaike een exclusieve badhanddoek heeft ontworpen in 2020, met daarop de tekst: Hier ligt een echte Hooglander. Deze was in een mum van tijd uitverkocht. Daarnaast heeft zij diverse Hooglandse wenskaarten laten maken. En niet te vergeten; De Hooglandse Vlag is aldaar te verkrijgen in diverse formaten. “Ik vind het leuk dat we dit allemaal onder de aandacht brengen bij onze klanten. Met deze artikelen maakt het je winkel net even iets anders.”, aldus André. Naast de genoemde mooie artikelen heeft Brundel al tientallen jaren een eigen sigarenlijn, elk model sigaar is vernoemd met namen van kleinkinderen van Jan en Ton Brundel. Tot slot: Familie Brundel hoopt op nog vele mooie jaren en ze zien je graag als klant terug. We hebben wel gezien dat hij en zijn dochter hier echt voor geknipt zijn. Kijk voor meer Hooglandse souvenirs op hun site!
-4-


Illustration
Maaike en André Brundel
Deel dit: