Bericht

Flora- en Faunagroep Hoogland-West 30 jaar!

Geplaatst op 4 september 2022, 17:46 uur

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw had Amersfoort plannen voor grootschalige woningbouw in Hoogland-West 
Het Comité Houd Hoogland-West Groen, een initiatief van bewoners uit dit gebied, is toen begonnen met protestacties en kreeg een groot deel van de Hooglandse bevolking achter zich.
Er ontstonden actiegroepen onder de paraplu van dit comité die zich o.a. met de juridische kant van de protesten, maar ook met het breed uitdragen van de natuurlijke- en cultuurhistorische waarde van het gebied bezig hielden.
Uiteindelijk is de keuze van de gemeente Amersfoort, voor woningbouw op grote schaal, gevallen op Vathorst, een gebied ten N-O van Amersfoort tussen de A1 en de A28.


Om Hoogland-West voor de toekomst te waarborgen en de bewoners in de omtrek te blijven informeren over de waarden van deze streek, is de Flora- en Faunagroep Hoogland-West als enige werkgroep doorgegaan met haar activiteiten.


De eerste vergadering van deze groep vond plaats op 16 juni 1992.
Het ontwikkelen van een Landschapspad, het uitbrengen van verschillende brochures hierover en het organiseren van de jaarlijkse Vuilruimactie, zijn enkele voorbeelden van de initiatieven in de afgelopen jaren.
In de jaren erna is er ook een knotgroep opgericht die zelfstandig functioneert en in de wintermaanden elke veertien dagen de knotbomen (vooral elzen) in en om Hoogland-West van hun 5 of 6-jarige uitgroei bevrijdt.


Afgelopen week heeft de groep haar 30-jarig jubileum gevierd.
Met een aantal oud-leden, enkele knotgroepleden die regelmatig hand-en-spandiensten verrichten, een tweetal bewoners en de huidige groep is er een natuurwandeling gemaakt en is er na afloop geluncht.
De hoofddoelstelling: het voorkomen van grootschalige woningbouw in Hoogland-West is bereikt. 
De Flora- en Faunagroep Hoogland-West blijft de komende jaren waakzaam.


Voor info:
Dick Reef
Voorzitter
0334802761
 

Deel dit: