Bericht

Trienko Bergmeester schildert The Beatles op een groot doek

Geplaatst op 23 september 2022, 15:42 uur
Illustration

Recentelijk heeft Trienko Bergmeester (76) een bijzonder mooi schilderij gemaakt van The Beatles. Deze hangt nu in zijn woonkamer en hij is enorm trots op het resultaat. Tijd om dit schilderij eens te bekijken en hem thuis te interviewen. Al gauw had hij al talenten, want toen hij 16 jaar was adviseerde zijn school hem om naar de kunstacademie te gaan. Toch koos hij voor het werken in de reclamewereld. Na 52 jaar in deze Rollercoaster business gezeten te hebben is hij begonnen met het schilderen. 

“Onder welke steen heb jij gelegen”
Sinds 2014 heeft hij zijn passie voor het schilderen gevonden en de vraag komt naar boven waar dit vandaan komt. Hij vertelt daar het volgende over: “Ik denk dat mijn moeder dat erin gebracht heeft, omdat ik vanaf mijn 6e levensjaar al diverse musea bezocht heb. Ik ben er mee opgevoed en wat ik ook al deed was dat ik vanaf mijn 3e jaar al tekende. Het was toen al heel gedetailleerd. ” Nadat hij vanaf dat jaar 3 schilderijen klaar had, liet hij deze zien aan zijn goede vriend, beeldhouwer en restaurateur Ton Mooy zien en hij vroeg aan hem: “Onder welke steen heb jij gelegen”. Ton was er zo van getrappeerd, dat hij het advies gaf om zijn 3 schilderijen te exposeren op Annual Dutch Art Fair (ADAF) te Amsterdam. Op deze beurs exposeerde hij het schilderij van Salvador Dali, de gebroken zonnebloemen van Van Gogh en Picasso. De basis van deze schilderijen is een tribute naar bekende kunstenaars. Het schilderij met Salvador Dali werd toen gelijk op de catalogus gezet. Trienko was geheel verbaasd hierover en ook dat hij door de toemalige ballotagecommissie goed werd bevonden. 

“Heel boel dingen die ik schilder kloppen gewoon niet”
Voor het maken van deze schilderijen gebruikt hij olieverf en hij denkt dat zijn kunst te plaatsen is onder de noemer puur realistisch. “Heel boel dingen die ik schilder kloppen gewoon niet. Het is veel nadenkwerk en van te voren alles goed bedenken en dat verwerken in een schilderij. ” aldus Trienko. In zijn laatste schilderij, zien we de bandleden  van The Beatles. Dit heeft hij geschilderd, omdat hij zelf in het verleden veel gespeeld heeft diverse Amersfoortse bands, zoals The Defenders, Freelancers, De Poedels, enz. 
 Maar ook het moment dat Paul McCartney dit jaar 80 jaar is geworden, was voor hem de aanleiding om dit te maken. “Nou ik ga eens wat leuks voor hem doen.” Als we hem vragen wat zien we allemaal op dit schilderij dan laat hij dat over aan de kijker.  Maar voor hem geldt dat alle muziek van deze band hem enorm roert. Met het muzieknummer Strawberry Fields Forever laat hij hen rijden met een motor door de grote aardbeien. De muziek van deze band vind hij geweldig en hij zegt daar dit over: “Als ik heel eerlijk ben, vind ik eigenlijk alles goed. Het is zo fenominaal. Ik denk dan aan deze tekstschrijvers en muzikanten. Het is ook ongeëvenaard.” Bij het lezen van een aantal liedteksten op dit schilderij gaat Trienko weer terug naar zijn jeugd. Hij heeft het prachtig gehad en ook ongelofelijk mooi. 

Wat doet kunst bij Trienko?
Langzaam naderen we het eind van deze ontmoeting en we vragen Trienko wat kunst met hem doet. Hij geeft daarop de volgende reactie’s: “Roerend, want kunst ontroerd. Dit is voor wel de bedoeling. Kunst moet ook een verhaal hebben. Ik heb ook niks met abstract. Dat gekwast en gegooi en met een uur op het doek staan, vind ik vreselijk. Kijk daarom maar eens naar mijn schilderijen en dan zie je de emoties wel.” Wat betreft zijn laatste reactie is dat te zien in het schilderij van onze koningin, want hij laat haar geroerd zien. Je ziet een emotie en dat heeft hij ook meegenomen in haar huwelijk met onze koning. Tot slot komen we bij het punt van reactie’s uit Hoogland op zijn schilderwerk. Vele inwoners staan perplex en zijn stil bij het zien daarvan. “Na nog eens kijken en nog eens kijken komen de emotie’s los. En dat vind ik erg leuk en daar doe ik het voor en schilder je voor.”aldus Trienko.

Hello Goodbye: The Very Best Of The Studio Years
Op vrijdag 28 april 2023 gaan de The Analogues optreden in Flint. Klik hier voor meer info over het optreden!

Bekijk ook de andere foto's -5-

Deel dit: