Bericht

Boekpublicatie: ‘Van Amersfoortsch Beijersch tot Phoenix Brouwerij’

Geplaatst op 3 oktober 2022, 13:42 uur
Illustration

Menig Hooglander kent de Amersfoortse Phoenix Brouwerij omdat ouders, grootouders of andere familie er heeft gewerkt.

Geschreven door de Hooglander Onno Kleefkens en uitgegeven door Phetradico uit Hoogland ligt het rijk geïllustreerde boek over de geschiedenis van de Amersfoortse Phoenix Brouwerij in de winkel.

Het is het verhaal van een brouwerij, die in een tomeloze wil tot overleven op beslissende momenten met vernieuwende oplossingen kwam. In het begin als Amersfoortsche Beijersch-Bierbrouwerij kwam men met het eerste Pilsener bier in Nederland en in 1918 als Phoenix Brouwerij met het eerste alcoholvrije bier, onder de naam Malto.

In haar oriëntatie op verkoop via de winkelsector van op de brouwerij gebotteld bier, wijkt de aanpak van Phoenix sterk af van dat van het gros van de traditioneel ingestelde brouwerijen. In deze marktaanpak is vanaf de twintiger jaren een prachtig oeuvre ontstaan aan iconisch reclamemateriaal, met werk van Nico de Koo, Fré Cohen, Herbert Meyer Ricard en Koen van Os. De door hen ontwikkelde affiches, etiketten en folders, waarvan veel is opgenomen in dit boek, behoren vandaag tot geliefde verzamelaars objecten.

De Commissarissenboeken van de brouwerij vormen de basis van het boek, zoals dat gedeeltelijk ook was bij de eerdere publicatie uit 2001 over Phoenix Brouwerij onder de titel ‘Opvallend Anders’. Inmiddels zijn wij meer dan twintig jaar verder en is er meer kennis door de digitalisering van veel archieven. Daarnaast is er ook veel informatie vrijgekomen uit andere voornamelijk privé bronnen. Dit maakt dat dit nieuwe boek een compleet nieuw beeld werpt op ‘bijna 100 jaar Amersfoortse biergeschiedenis’. Zelden werd één Amersfoorts bedrijf zó grondig beschreven. Dit is geen boek maar een monument.

Het boek ligt in de winkel in de regio Amersfoort of is online verkrijgbaar via Het Boekengilde, BOL.com en Phetradico.com.

Deel dit: