Bericht

Waarom heet Hoogland met Carnaval: Zandkruuersgat?

Geplaatst op 18 februari 2023, 09:24 uur

Vrijdag 17 februari 2023 is de naam van het dorp Hoogland gewijzigd in Zandkruuersgat. Dit duurt tot en met dinsdag 21 februari midderrnacht.

Deze naam is ontstaan in de tijd dat de stad Amersfoort het dorp Hoogland ging annexeren.

In 1967 werd bekend dat de gemeente Hoogland zou worden geannexeerd door grote buur Amersfoort en buur Bunschoten.

De Hooglanders hebben zich van meet af aan hevig verzet tegen de annexatieplannen. Met protestacties en demonstraties onder het motto “Handen Af van Hoogland!”, de uitgave van het Hooglands Paspoort en de oprichting van een eigen leger, genaamd de Hooglandse Ondergrondse Strijdkrachten (HOS), werd gepleit voor een zelfstandig Hoogland.

Het dorp Hoogland kreeg landelijke bekendheid door de succesvolle deelname in 1969 en 1970 aan de tv-programma’s Dubbel-Zeskamp en Spel zonder grenzen van de NCRV.

In 1972 werd een kruiwagentocht naar Den Haag georganiseerd toen het wetsvoorstel tot annexatie in de Tweede Kamer werd behandeld. De tocht duurde 3 dagen. De kruiwagens waren gevuld met Hooglandse grond en de tocht werd begeleid door 40 personen van de Hooglandse Ondergrondse Strijdkrachten (HOS), met houten bijltjes als wapen. De deelnemers gingen 's avonds/'snachts niet naar huis maar sliepen onderweg op speciaal gereserveerde plaatsen.

Ondanks alle activiteiten is het dorp Hoogland per 1 januari 1974 verdeeld onder de gemeenten Amersfoort en Bunschoten.

Ter herinnering aan de kruiwagentocht in  1972 wordt met Carnaval de plaatsnaam Hoogland gewijzigd in Zandkruuersgat.

Klik op onderstaande link en je ziet dan het boek "Hoogland 5 dagen Zandkruuersgat": de geschiedenis van het carnaval in Hoogland.

-1-


Deel dit: