Bericht

De Nationale bedevaart in Brielle bezoeken

Geplaatst op 14 juli 2022, 21:09 uur

Afgelopen zaterdag 9 juli 2022, was de herdenking van de Martelaren van Gorcum, aldaar werd de 450 jaar herdenking gevierd. Deze bedevaart werd georganiseerd door Pastoor Joachim Skiba en Diaken Jan Nieuwenhuis. Dit alles in een Nationale bedevaart die in Brielle werd gevierd. Brielle is een bijzondere stad: Daar wordt de vrijheid gevierd vanwege de inname op 1 april door de Watergeuzen en de onvrijheid herdacht omdat op deze dag in 1572, 19 geestelijken door dezelfde Watergeuzen werden gedood omdat ze anders dachten. Ook nu is vrijheid er niet voor iedereen en niet in gelijke mate. Dat geldt ver weg, dat geldt dichtbij. Zelfs als voor de wet iedereen gelijk is. Dus gaat Brielle voor “verbinden in vrijheid voor iedereen”. Want zeker in Brielle, met als wapenspreuk “Eersteling der vrijheid”, moeten we beseffen en uitdragen dat vrijheid er voor iedereen is.
Het thema van de Nationale Bedevaart is: Eén van Geloof en één van Geest. In totaal gingen er ruim 50 deelnemers mee vanuit onze parochie en Martha en Maria. Na afloop spraken we met deelneemster Hannie Hörsters. Zij is parochiaan bij de geloofsgemeenschap Sint Martinus.

“Dit doet een mens goed”
We vroegen haar wat de reden was dat zij hieraan wilde deelnemen. Zij gaf de reactie: “Ik ben dus nog nooit op een pelgrimstocht geweest en bij lezen en horen hiervan dacht ik dat ga ik een doen.” Zij vond deze dag heel bijzonder en heel mooi. Het mooiste moment vond ik wel de eucharistieviering die ’s-Morgens geleid werd door diverse bisschoppen met Hoofdcelebrant Bisschop Jan van den Hende van Rotterdam.
hierna vroegen we haar wat dit voor haar zelf betekende. Zij vertelde ons: “Het deed mij wel wat om dit te zien en ook mee te maken. Ik vond dit heel bijzonder. Ook de grote belangstelling vond ik mooi om te zien en ook vanuit beide parochies. Al met al erg prachtig. Ook het prachtige weer droeg bij aan deze mooie dag.” Nu zij deze bedevaart heeft meegemaakt gaat zij dit misschien vaker doen. Tot slot vertelt zij: “Ik vind er erg veel steun en kracht bij en dat is altijd wel goed. Dit doet een mens gewoon goed.” Aan het eind zegt ze wel dat zij en de anderen veel gebeden heeft. Zij zelf heeft speciaal gebeden voor 3 zieke vrienden.  “Als ik thuis ben dan denk ik wel wat was dit een mooie dag voor ons lichaam en onze ziel.”


Deel dit: