Bericht

De Hooglandse Wintersferen moeten ook in 2023 plaats vinden. Helpt u mee ?

Geplaatst op 25 december 2022, 17:11 uur
Illustration

Einde Hooglandse Wintersferen dreigt door tekort aan vrijwilligers

 

 

Kerstmarkt Hooglandse Wintersferen dreigt tot een eind te komen. Verschillende vrijwilligers stoppen na zestien december, maar er zijn tot op heden geen nieuwe vrijwilligers gevonden voor een volgende editie.

Het luide gezang door de verschillende koren, de geur van warme chocolademelk en glühwein, de vrolijke kerstlampjes bij alle kerstkraampjes en de langs de wandelroute liggende zelfgemaakte kerstornamenten. Dit jaar is het de tiende editie van de Hooglandse Wintersferen, een jubileumjaar. Er hangt een gezellige sfeer onder de bezoekers, maar ook een treurige sfeer. Hier en daar hoor je bezoekers praten over het stoppen van de Wintersferen. Zo ook Isabel Zwambag: ‘Ieder jaar neemt mijn familie een kijkje op de Hooglandse Wintersferen en sommige zijn vrijwilligers. We vinden het evenement een ontzettend leuk initiatief. Het is dus jammer dat de Hooglandse Wintersferen volgend jaar niet door kan gaan.’ Vorig jaar waren er ruim 3.600 bezoekers en naar verwachting komen er vandaag meer. ‘Er zijn zo veel bezoekers die ieder jaar langskomen, omdat ze het een leuk, gratis evenement vinden. Het evenement organiseren, daar hebben de mensen geen zin in’, zegt Henk van Middelaar, de voorzitter van de Hooglandse Wintersferen. De Hooglandse wintersferen is eigenlijk een soort kerstmarkt waar ook kunst uit omstreken te bekijken is. Dit jaar is er ook een kerststallen route door Hoogland heen.

Organisatie
De Hooglandse Wintersferen is een grote kerstmarkt. Jaarlijks organiseren zo’n vijftien vrijwilligers de Wintersferen. Het opbouwen van de wintersferen wordt door ruim zestig vrijwilligers gedaan. ‘Als vrijwilligers ermee stoppen moeten wij ervoor zorgen dat hun taken door iemand anders worden opgepakt. Met vijftien vrijwilligers starten we al negen maanden van tevoren, laat staan dat we de Wintersferen met minder vrijwilliger moeten organiseren. Voor het opbouwen hebben we zestig vrijwilligers nodig, het aantal van volgend jaar zit nu op vijftig. Dat is echt te weinig’, vertelt Van Middelaar. Door heel Hoogland is er geflyerd om nieuwe vrijwilligers te vinden. In de supermarkten hangen posters en er is gebruik gemaakt van Facebook en Instagram om nieuwe vrijwilligers te vinden. Bij de uitgang van de kerstmarkt staat een tafeltje. Daarop liggen strookjes met contactinformatie van de Wintersferen. Een vrijwilliger maakt een praatje met de bezoekers en deelt de strookjes uit. ‘We zijn nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers dus maken ook van deze laatste kans gebruik’, zegt Van Middelaar. Helemaal definitief is het stoppen van de Wintersferen nog niet. ‘Als we na deze avond nog steeds niet genoeg vrijwilligers hebben gevonden, moet er toch een knoop doorgehakt worden’, aldus Henk.

Wintertinten en highlights
Ieder jaar heeft de Hooglandse Wintersferen een speciaal thema. Het thema dit jaar is ‘Wintertinten’. Dat is overal in terug te zien, in lokale kunst in de kerk en langs de wandelroute staan er kerstbomen, ornamenten en lampen. ‘De ornamenten zijn speciaal voor deze dag gemaakt en worden na afloop gegeven aan de ouderen. De rest van de versiering is eigenlijk ter beschikking gesteld. We proberen het zo goedkoop mogelijk te houden. Dus de kerstbomen worden morgen weer opgehaald door de persoon die de kerstbomen vandaag kon missen’, vertelt Van Middelaar. Het thema gaat gepaard met de highlights van de afgelopen jaren. De wandelpaden zijn aangeduid met waxinelichtjes in glazen potten, wat staat voor alle hoogtepunten om mogelijk de laatste keer Wintersferen mooi af te sluiten.

                                                                                               Sterre Makk
 Sterre Makk is een 17-jarige Hooglandse studente aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ze heeft vele interesses, maar richt zich vooral op samenleving.

 

De vrienden van Martinus zoeken vrijwilligers die ook willen dat de Hooglandse Wintersferen doorgaan en daaraan willen meewerken,   Aanmelden kan Bij info@vriendenvanmartinushoogland.nl

Naam: ………………………………………………………………………………………………………………………………..

Adres: ………………………………………………………………………… telefoon: ……………………………………..

Emailadres: ………………………………………………………………………………………………………………………..

Deel dit: