Bericht

Lynn Verhoeven brengt een ‘Hoogland Samen’ bezoek

Geplaatst op 24 april 2023, 18:49 uur
Illustration

De elfjarige Lynn Verhoeven is de eerste kinderburgemeester van Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen.
Op 4 april jl. is zij tijdens de raadsvergadering Het Besluit officieel geïnstalleerd. De redactie van Hoogland Samen sprak haar een aantal dagen later na dit bijzondere moment. Inmiddels is zij al best wel bekend in de Amersfoortse media en er blijven altijd wel een aantal vragen of gedachten over om met haar over te sparren. We ontmoetten haar op de griffiekamer van onze gemeenteraad, waar zij haar ambtsketen vol trots liet zien. Op deze ambtsketen zien we diverse Amersfoortse poorten die verbonden zijn met hun torenspitsen. De verbinding was gelegd.

Iedereen is gelijk
Lynn woont samen met haar ouders,  zus en haar hond Vito in de wijk Zielhorst. Dit was voor 1973 een onderdeel van Hoogland. Er waren vele weilanden, waarop boerderijen stonden. Overdag gaat Lynn naar de basisschool de Achtbaan. We vroegen haar, waarom zij graag de eerste kinderburgemeester van Amersfoort wilde worden. Zij geeft daarop de volgende reactie: “Dit is begonnen met een brief die o.a. aan mijn basisschool was gestuurd. Hierin stond dat onze burgemeester Lucas Bolsius  een kinderburgemeester zocht. Ik heb toen samen met mijn moeder  een aanmeldingsvideo gemaakt.” Ze was door naar de volgende ronde. Alle kinderen kregen toen de opdracht een kunstwerk te maken en daarin te verbeelden wat hun droom voor Amersfoort is. Lynn haar droom is eenzame kinderen helpen.
Lynn heeft haar droom gevisualiseerd en in het kunstwerk zie je de regenboogvlag. Dit is een vlag die staat voor mensen die iemand anders willen zijn of een ander lichaam hebben. Maar ook maakte zij poppetjes die opkomen voor het klimaat en in onze samenleving willen helpen. Ze tekende twee handen/armen die elkaar vasthouden, de 1 wit, de ander zwart, daarmee wil ze zeggen dat iedereen gelijk is. 

En als we haar vragen waarom ze dat heeft afgebeeld, vertelt zij: ” Zo zit op het schoolplein vaak een jongen heel veel alleen. Hij zit vaak in een korte broek en heeft paarse handen, waardoor niemand naar hem toe komt om iets tegen hem te zeggen. Er zijn ook kinderen met gescheiden ouders of kinderen die gepest worden. En al deze genoemde punten, kunnen er voor zorgen dat sommige kinderen eenzaam kunnen zijn.“ Op de vraag waar het pesten vandaan komt, denkt  Lynn dat het komt dat kinderen stoer willen zijn. Daarnaast kwam ook de vraag op dat mensen met een lichamelijke beperking ook wel eens gepest worden en ook daarvan eenzaam kunnen zijn. “Pesten is gemeen. Het is niet leuk als je door je lichamelijke beperking ergens niet bij kunt. Of niet mee kunt doen. En om dan iemand uit te schelden of te lachen om zijn beperking is nooit aardig.” Pesten kan ook ontstaan door armoede. Omdat er thuis minder geld is. Lynn: "Kinderen horen er soms niet bij als zij bijvoorbeeld geen merkkleding dragen. Dan zeggen anderen: "O, jij hebt echt weinig geld, je hebt vieze en oude kleding aan." Eenzaamheid is in haar gedachte ook een ingewikkeld fenomeen. Ze heeft er nog niet goed over nagedacht hoe zij eenzame kinderen kan helpen. Op dit moment is het nog niet glashelder, maar dat komt nog wel en gaat ze samen met de kinderwijkraden bespreken.
En daar krijgt ze hulp bij van een team van de gemeente. Ze laat zich adviseren door Mariëlle, Hedy en Madelon. 

“Ik ben wel eens eenzaam geweest en ook gepest”
Op de vraag wat zij ervan vindt dat onze stad er voor iedereen wil zijn, daar heeft zij een mooie reactie op: “Ik vind het best wel heel erg fijn dat we op de Stadsring de regenboogkleuren op het wekdek en ook deze vlag zien. De mensen mogen  anders zijn, zoals ze zelf willen.”
Langzaam naderen we het einde van dit interview en vragen we haar of zij wel eens eenzaam of gepest is. “Ik ben wel eens eenzaam geweest en ook wel eens gepest. Toen ben ik naar mijn juf gegaan om het te vertellen. Daarna hebben we het uitgepraat en weer goed gemaakt. Maar toch gebeurde het daarna soms weer.” Inmiddels gaat het beter en is ze in rustiger vaarwater gekomen. We eindigen dit interview met haar quote: “Wijsheid is weten. We zijn samen een. Liefde is voelen en je bent niet alleen. ” Hopelijk zien we haar gauw in ons ‘Hoogland Samen.’ -5-


Illustration
Lynn met haar kunstwerk
Deel dit: