Bericht

Het laatste Iconisch theaterconcert Annemiek Maissan

Geplaatst op 7 april 2024, 17:20 uur
Illustration

Op Zaterdag 13 april 2024 presenteert Zangstudio Annemiek Maissan voor het laatst een spetterend en iconisch concert in het Icoontheater. Het wordt voor Annemiek de laatste keer dat zij dit organiseert. Al eerder deed zij dat al met haar befaamde tuinconcert in haar eigen tuin. Thuis aan de keukentafel, spraken we haar over hoe zij het vond om deze concerten te organiseren.

“Ik was een laatbloeier”
Op de vraag hoe het allemaal is ontstaan, vertelt zij ons het volgende: “Ik was een laatbloeier en woonde ruim twintig jaar geleden samen met haar man Piet in Singapore. Piet aldaar werkzaam. Ik mocht daar geen werk verrichten, omdat ik als vrouw van Piet geen werkvergunning kreeg. Ik had toen enorm veel tijd over en doordat ik al 15 jaar zong, kreeg ik de vraag van inwoners van deze stad of ik zangles wilde geven.” Haar eerste reactie was dat zij dat niet kon. Maar het bloed kroop waar het niet kon gaan en zij startte toch met lesgeven aldaar.

Ze startte een koortje dat zij dirigeerde. “De ervaring die ik zelf had opgedaan tijdens de vele lessen die ik heb gehad, ben ik toen gaan gebruiken bij de mensen om mij heen.” aldus Annemiek.  In 1998 kwam zij samen met haar man hier in Hoogland wonen en ze wist precies wat zij zou gaan doen. Na een studie HBO muziek is zij begonnen als zangpedagoge en startte een lespraktijk in Hoogland. Zij begon met 12 leerlingen en dat groeide al rap uit naar 20 en later zelfs 60 leerlingen. Zij realiseerde zich toen ook dat leerlingen die zangles krijgen, dat geleerde ook in praktijk zouden moeten brengen. Ze zouden podium ervaring moeten opdoen. 

“Ik begon heel eenvoudig”
Heel eenvoudig begon zij met het idee dat leerlingen voor elkaar een lied zongen en zo het geleerde in praktijk konden brengen. Dit deden ze samen met een pianist. Er was altijd een live begeleiding en er werd nooit gezongen met een geluidsbandje. Al gauw groeide dit steeds verder uit. Er kwamen toen ook meerdere muzikanten bij en er moest geluidsapparatuur aan te pas komen.  Het resulteerde er uiteindelijk in dat zij in 2003 begon met het organiseren van concerten in de Inham, haar eigen tuin en later ook in het Icoontheater. 
Maar na 21 jaar gaat zij ermee stoppen. “Ik vind dit een heel iconisch moment om dit in het genoemde theater te doen. Ik vind dat het nu genoeg is geweest.” In haar hart zou ze nog wel door willen gaan, maar het lichaam zegt dat het beter is om nu te stoppen. Dat kun je dan beter op een hoogtepunt doen.

“Ik kreeg zin om naar een theater te gaan”
We komen ook op de vraag wat haar mooiste iconische concertmomenten waren. Ze moet even nadenken en komt met de reactie: “Er zijn vele mooie momenten een mooiste is lastig te vinden. Bijvoorbeeld tijdens een van de tuinconcerten toen een leerling zo mooi zong dat je het zelf  niet droog kon houden. Maar ik denk ook aan de uitvoering van de musical Aida. Dit was een enorm project en het was fantastisch in de Inham. Door dit project kreeg ik zin om naar een theater te gaan. Hier kun je echt met licht en geluid, coulissen en kleedkamers werken. Dat is het echte theater.”
Ook in het theater heeft zij mooie momenten mee gemaakt, zoals het dirigeren Bohemian Rhapsody voor een groot koor. “Zij hingen letterlijk aan mijn vingers en dat is toch fantastisch!”

Een herdenkings- en programmaboek
Je leest wel dat zij vele hoogtepunten kent in haar zangcarrière en dat resulteert nu in een iconisch en legendarisch laatste concert voor haar, want dit concert was binnen 24 uur totaal uitverkocht. 
Maar ook heeft zij voor deze gelegenheid een glossy A4 herdenkings- en programmaboek uitgebracht met vele foto’s van alle concerten en gebeurtenissen die gepasseerd zijn. Dit concert is mede mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van de Gemeente Amersfoort en een bijdrage uit het Sociaal Cultureel Fonds van de Amersfoortse.  -3-

 

Deel dit: