Locatie

Het Groene Huis

Schothorsterlaan 21, Amersfoort
Activiteitenruimte, Ontmoetingscentrum, Cultureel centrum
Illustration

Over Het Groene Huis

Het Groene Huis is van de gemeente Amersfoort voor de Amersfoorters: om inspiratie of kennis op te doen over natuur en duurzaamheid. Een inspirerende plek om te werken en vergaderen, weg van de drukte, als groene groep of duurzame ondernemer. En een plek om dicht bij huis in de natuur te zijn. Het is een plek voor alle groene organisaties van Amersfoort en organisaties die zich inzetten voor een duurzamer Amersfoort. Het CNME is onderdeel van de afdeling Woon en Werkklimaat van de gemeente en gehuisvest in het Groene Huis.

Historie

Landgoed Schothorst, gelegen tussen Hoogland, Kattenbroek en Schothorst, heeft een lang verleden. Overblijfselen ervan zijn terug te vinden in het landschap. Daarover kun je hieronder meer lezen. Nu nog markant aanwezig zijn de witte villa met de bijbehorende gebouwen, zoals het koetshuis en de orangerie. Deze laatste twee worden particulier bewoond. De witte villa wordt gebruikt als kantoor. Vanuit de jaren dertig zijn er nog enkele overblijfselen te vinden van de proefboerderij die hier was gehuisvest. In de overgebleven gebouwen zijn nu de boogschuttersvereniging, de schapenstal en het bijenhuis/de sterrenwacht gehuisvest.

30 jaar CNME

In 2017 heeft het CNME, het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, haar 30-jarig bestaan gevierd. Het gebouw heeft sinds 2015 als naam 'Het Groene Huis' en is de werkplek van het CNME. Tevens maken veel groene groepen en organisaties gebruik van het gebouw.

Het Landgoed Schothorst wordt ecologisch beheerd. Dat houdt in dat er niet met gif wordt gewerkt als onkruidbestrijder en gekeken wordt wat er op die plaats met die bodemgesteldheid thuishoort en grazen er niet meer dieren dan nodig is om zo weinig mogelijk bemesting te krijgen. Want hoe schraler de graslanden, hoe rijker de bloemenpracht.

Deel dit: