Bericht

Het recept van het Hooglandse Roomijs

Geplaatst op 5 juli 2025, 19:34 uur
Illustration

In de jaren, ’60, ’70 werd in de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Hoogland, in de volksmond ook de melkfabriek genoemd het befaamde Hooglandse Roomijs gemaakt. In februari 2004 werd een artikel geschreven in de Bewaarsman van de Historisch Kring Hoogland, wat de betekenis was van deze Vecomi Melkfabriek Hoogland

Vele agrariërs leverde ook melk aan deze melkfabriek en in de zomervakantie kregen zij  met enige regelmaat een rol Hooglandse Roomijs, waar we in de grote vakantie een ijsschijf van kregen, die gehuld was tussen twee wafels. Het was velen een heerlijke traktatie. Dit Hooglandse Roomijs was in diverse delen van ons land en soms daarbuiten vermaard om zijn smaak.  In die jaren was Hoogland nog zelfstandig en werd zelfs verkocht in een bijzonder pand aan de Verhoevenstraat . Alle melk van mijn ouders en die ook van andere agrariërs in Hoogland e.o. werd door Vecomi verwerkt tot boter, Karnemelk, ijs, enz.

“Een lekker ouderwets ijsje nemen”
Al lange tijd is er zoektocht opgezet naar het recept van dit heerlijke Hooglandse Roomijs en de smaak van dit ijs willen nu graag in Hoogland weer laten ‘smaken’ door een lokale ijswinkel. Inmiddels hebben de luisteraars van RadioM hierin geholpen met vele tips in het radioprogramma Servicelijn van zaterdagmorgen 21 juni j.l. Vivian Boelen presenteerd dit programma.
Er kwamen diverse reacties binnen zoals van Gerrit Westland. Hij is bekend als oud kaasboer van Westland kaas. Hij vertelde het volgende: “Wij gingen in het verleden wel eens fietsen op een lang fietspad door de duinen van Ameland. Op een gegeven moment kwamen we terecht op een klein pleintje midden in de duinen en daar stond ook een ijscoman. In zijn wagen had hij diverse ijsstaven liggen en ik had er wel trek in. Ik zeg tegen mijn vriendin, zullen we een lekker ouderwets ijsje nemen? Hij trekt een ijsrol naar boven en snijdt er zo twee stukken van af en omhulde dat met twee wafels. Ik zeg tegen hem: Wat lekker en vraag hem gelijk hoe kom jij aan dit heerlijke ijs? Hij antwoordde dit haal ik uit België. Alleen ik moet dan hele pallet kopen, want ander kon er niet voor rijden. Maar deze man was toen recent begonnen en was toen pas 20 jaar oud. Ik zag ook wel dat er vele mensen bij hem dit roomijs kochten. Tot slot het was erg lekker en bij horen van deze radio-oproep dacht ik aan dit ijsverhaal dat ik in Ameland heb meegemaakt en misschien is het wel hetzelfde idee en samenstelling.

Helaas is het originele Hooglandse roomijs recept nog niet boven het ijs komen drijven. Wie o wie kan thuis eens rondsnuffelen in het Vecomi archief.

Tot slot beluister de oproep terug in de onderstaande youtubelink!