Bericht

De klokkenluiders van de Sint Martinuskerk luiden de 'noodklok'

Geplaatst op 23 december 2022, 16:24 uur
Illustration

De tijd is stil blijven staan. Nog even en het is Kerstmis, ook toen, op dat moment, bleef de tijd even stilstaan in volle verwondering. 

Maar deze gedachte geeft geen antwoord op de vraag hoe laat het is en je op de klok van onze kerktoren kijkt. Deze staat al 3 maanden op dezelfde tijd. We willen bij deze opheldering geven waarom dit zo lang duurt. 

Op de zolder boven de luidklokken staat al ruim 60 jaar een aandrijfwerk opgesteld voor de wijzers. Eind september kregen we de melding dat de klok stilstond. We hebben dit onderzocht en toen bleek dat een essentieel tandwiel over de as slipt. We hebben e.e.a. gedemonteerd en de inbusbouten aangedraaid, waarna het weer goed functioneerde. De klok was wel van slag. Het is een hele operatie geweest om de klok weer op de goede momenten te laten slaan. Ook dat is uiteindelijk gelukt. Wij hadden er vertrouwen in dat dit tot Pasen wel zou functioneren. Teleurgesteld waren we dan ook dat op  20 november de klok weer stilstond. 
We zien geen oplossing in een tijdelijke oplossing, zoals eerder, maar hebben de LR en bestuur geadviseerd om deze aandrijving te vervangen. 
De Koninklijke Eijsbouts heeft op ons verzoek offerte in november uitgebracht om het aandrijfwerk van de wijzers en ook het slagwerk te vernieuwen. 

Op de zoldervloer ligt een laagje stof; bij vonken kan dit ontploffen. Bovendien er zitten veel insecten, slome wespen en vliegen. We willen dit eerst schoonmaken om veilig te kunnen werken. Bij temperaturen rond het vriespunt is dit absoluut geen pretje. We zijn in afwachting van een akkoord van het bestuur om dit te gaan doen. 

We wensen iedereen een Zalig Kerstfeest en een Voorspoedig 2023

Deel dit: