Bericht

Reportage: Zwemles voor volwassenen in Hoogland

Geplaatst op 21 januari 2023, 15:55 uur
Illustration

Het dagblad NRC publiceert een reportage over zwemles voor volwassenen in het zwembad Hoogland. Hierna volgen delen uit en een link naar dit artikel.

In Nederland is het vanzelfsprekend om als kind te leren zwemmen. Toch is niet iedereen als een vis in het water. Daarom gaan ook volwassenen op voor hun A-diploma. 

Hoogland
Zo ook in Hoogland. Bij het kleine zwembad Hoogland krijgen op verschillende uren ongeveer vijftig volwassenen les, vrouwen en mannen gescheiden. Voor de lessen is een wachtlijst.

De meeste vrouwen dragen tijdens de les een badpak of bikini, een enkeling draagt een wetsuit en badmuts. Ook instructrices Dianne Ankone (51) en Naomi van Toorn (22) hebben een wetsuit aan, en watersokjes aan hun voeten. Anders krijgen ze het koud zeggen ze, zeker nu de watertemperatuur wegens de gasprijzen is bijgesteld van 30 naar 28 graden.

Lesmethode
Beiden geven ook zwemles aan kinderen. De lesmethode is hetzelfde, maar toch is het heel anders, zeggen ze. Kinderen móéten op les, volwassenen willen zelf graag. Je kunt volwassenen meer uitleggen omdat ze meer weten. „Maar ze blijven langer bang”, zegt Ankone. Van Toorn: „En ze kunnen hun angst minder goed verwoorden. Kinderen zeggen: ik wil niet met mijn gezicht in het water want dan krijg ik water in mijn neus. Volwassenen zeggen: ik ben bang voor water.”

Rolgordijnen
In de wachtruimte van zwembad Hoogland bij Amersfoort bieden acht ramen uitzicht op het 25-meterbad. Maar op deze doordeweekse dag rond lunchtijd valt van het zwembad niets te zien. Donkerblauwe rolgordijnen bedekken het glas. Er is ook een tussendeur met een raam, maar daar staat aan de zwembadkant een mat tegenaan. In het bad is een zwemles voor volwassenen bezig, met alleen vrouwen. Zij willen duidelijk geen pottenkijkers.

Binnen bij het zwembad is het behaaglijk warm. Je hoort het geluid van spoelend water. Met behulp van gekleurde slurven (officiële naam: flexibeams) trekken zes vrouwen korte baantjes van de kant naar een rood-witte balletjeslijn en terug. Twee instructrices staan tussen hen in in het water. „Lang!”, roept een van hen. „Plak de benen, lang, lang, lang!”

Waardering
De vrouwen in zwembad Hoogland waarderen het dat hun zwemles alleen voor vrouwen is. Sommigen zeggen dat ze het anders niet zouden doen. „Ik draag geen hoofddoek maar ik ben niet gewend om een bikini of korte dingen te dragen waar mannen bij zijn”, zegt Eman. Ook vinden ze het prettig dat de ramen worden afgedekt. Het is een wens die het zwembad, onderdeel van het bedrijf SRO dat gemeentelijk vastgoed beheert en exploiteert, graag vervult. Manager Arnaud van den Berg: „De doelgroep is best groot, het loopt als een trein, waarom zou je er niet op inspelen? Een paar schermen laten zakken vind ik geen enkel probleem.” 

Lees het gehele artikel op de website van de NRC:
* In alle rust, met de ramen dicht, krijgen zij op latere leeftijd zwemles

Deel dit: