Bericht

‘Tijdens het spelen valt mijn beperking weg’

Geplaatst op 24 mei 2023, 20:21 uur
Illustration

In het magazine KBO-PCOB van de maand Mei, las de redaktie van HooglandSamen het onderstaande artikel

Door zijn groeistoornis is Gerard Hilhorst (63) uit Amersfoort, soms tegen wil en dank, voorvechter voor de belangen van mensen met een handicap. ‘Mensen met een beperking worden vaak vergeten. Daar wil ik verandering in brengen, want ieder mens telt mee.’

‘Als kind vonden mijn ouders het belangrijk dat ik mee kon doen met de rest. Mijn jeugd bracht ik door op een boerderij in Hoogland, vlak bij Amersfoort. Sporten was vanwege mijn groeistoornis lastig. Op mijn tiende werd ik daarom lid van de lokale fanfare. Daar speel ik inmiddels al 52 jaar met veel plezier, voornamelijk op de bugel. Vanwege mijn lengte, door een groeistoornis ben ik slechts 1.30 meter, kan ik niet met alles meedoen. Zo is het voor mij niet haalbaar om aan te sluiten als de fanfare de straat op gaat. In het orkest van de fanfare kan ik gelukkig altijd meespelen met de grote uitvoeringen. Dat vind ik echt genieten. Dankzij het spelen van muziek heb ik mijzelf verder kunnen ontwikkelen. Muziek spelen was voor mij de ingang in de kunst- en cultuurwereld. Ik ben een echte liefhebber geworden en hou van het theater en het museum; als ze toegankelijk zijn tenminste. Bij culturele evenementen moet je soms lange afstanden afleggen tussen de verschillende activiteiten. Als het teveel is, moet ik naar huis. En als er op een popfestival geen zitplaatsen beschikbaar zijn kan ik ook niets doen. Ik hoef met mijn lengte natuurlijk niet op het veld te gaan staan. Gelukkig heb ik tegenwoordig een loopfiets waardoor ik meer kan doen.

Ik span mij geregeld in voor mensen met een beperking; er is nog veel werk te doen. Zo zijn in de horeca de toiletruimtes vaak niet toegankelijk voor mensen zoals ik. Toen niet lang geleden het gebouw van het orkest waar ik speel werd verbouwd, heb ik me hard gemaakt voor een mindervalidentoilet. Met een aangepast toilet geef je als organisatie een signaal af dat mensen met een beperking welkom zijn. Ik ben iemand die graag meedenkt en oplossingen aandraagt. Aan de ene kant is dat mijn karakter, maar aan de andere kant moet ik ook wel. Als de toegankelijkheid niet goed geregeld is, dan houdt het voor mij snel op.

Net als bij de fanfare ben ik ook al heel lang bij mijn huidige werkgever. Ik werk al 43 jaar in het mooiste ziekenhuis van Nederland, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Daar ben ik helpdesk-medewerker. Ik ben heel blij met mijn werkgever; ik heb het gevoel dat er voor me wordt gezorgd. Als je goede mensen om je heen hebt dan kun je je ontwikkelen. Doordat ik zelf altijd initiatief heb genomen en de kansen heb gepakt die me werden geboden, kwam ik verder in mijn werk. Ik heb vaak het idee dat ik me meer moet bewijzen dan anderen. Vroeger dacht men al snel dat kleine mensen zoals ik niet mee zouden kunnen komen. Het beeld van mensen met een beperking is wel verbeterd, maar we zijn er nog lang niet. Het gebeurt me nog regelmatig dat mensen me zomaar een aai over mijn bol geven. Alsof kleine mensen een bezienswaardigheid zijn.

Ook de beeldvorming van ouderen mag wel wat beter. Het is toch vaak het klassieke beeld van een grijs iemand achter een rollator. Als mensen met een beperking ouder worden, dan wordt vaak gedacht dat je maar beter naar een verzorgingstehuis kunt vertrekken. Maar dat is onzin; ook mensen met een beperking kunnen met een paar aanpassingen prima zelfstandig blijven wonen. We horen er gewoon bij. Misschien zou het helpen als we wat zichtbaarder zouden zijn in de media; als we wat vaker zouden mogen aanschuiven bij een talkshow bijvoorbeeld. Hoewel ik er ook niet altijd zin in heb, neem ik wel regelmatig de rol van spreekbuis op me. Ik wil een ander beeld laten zien. Ik ben iemand met vele gezichten en wil ondanks mijn beperking een kleurrijk persoon zijn. Muziek maken geeft me ontspanning en een gevoel van verbinding met anderen. Het gaat dan even niet over mij als persoon, maar over iets groters.’

Tekst: Saskia Grootegoed en Foto’s: Mark Kohn, Paulien Dubbelaar -1-

BESTEL NU!

Wilt u deze prachtige verjaardagskalender in huis hebben? Hij kost slechts € 9,95, inclusief verzendkosten. Bestel deze via de onderstaande link!

Illustration
 
Deel dit: