Bericht

Uit het fotoalbum van: Francien Vuijsters-van der Last

Geplaatst op 19 augustus 2023, 13:12 uur
Illustration

Een Kleuterjuf van Carroussel met rijke herinnering

Deze maand heeft de Historische Kring Hoogland een nieuwe editie van de bewaarsman uitgebracht. In dit blad lazen we onderstaand artikel.

Vorig jaar kwam oud kleuterleidster Francien Vuijsters-van der Last samen met haar man Loek weer dichtbij de voormalige locatie van oud kleuterschool de Carroussel wonen. Deze kleuterschool lag aan de Engweg, waar nu de schoolwoningen staan. Sinds maart 2019 staat daar een straatnaambord Carroussel-speelplein ter herinnering aan Doortje Brouwer, kleuterleidster van 1957 tot 1990. Doortje Brouwer heeft een aantal jaren geleden een bijzonder fotoalbum aan Francien gegeven. Een album met foto’s van veel Hooglandse kinderen die op deze kleuterschool hebben gezeten. Nu Francien weer in Hoogland woont, vond ze het een mooi moment om dit album af te geven aan mij, opdat dit bewaard wordt bij onze vereniging. 

Het was een hele mooie tijd
Francien kwam in 1969 als 19-jarige werken bij kleuterschool Carroussel. Zij had toen de 4-jarige kleuteropleiding al afgerond. Heden ten dage is dat de PABO. De kleuterschool is in 1964 geopend en gezegend door de toenmalige pastoor Schaepman. Het schoolteam bestond in 1969 uit Doortje Brouwer, Lenie van Bekkum, Hennie Hol en Francien. Voordat Francien benoemd werd waren er kloosterzusters werkzaam, zoals zuster Blandina, zuster Walfrida (later werd dat zuster Trees). 
In totaal heeft Francien 25 jaar onderwijs gegeven op de Carroussel. Daarna is zij samen met Loek verhuisd naar Lelystad. 

Als Francien terugdenkt aan haar tijd als kleuterleidster komen de volgende herinneringen boven: ‘Het was een hele mooie tijd. Alles kon nog. Tegenwoordig is het allemaal wat moeilijker. De kinderen waren toen heel erg lief en rustig.’ Het aantal kleuters was ook heel groot, soms zaten er wel 40 kinderen in een klas. In die tijd begon de leerplicht pas op 6-jarige leeftijd, maar toch gingen veel kinderen al vanaf vier jaar naar de kleuterschool waar ze heel veel leerden. Er waren ook kinderen die pas later naar de kleuterschool kwamen, vaak woonden die wat verder weg op een boerderij. Deze hadden een enorme drift om te leren. De achterstand die zij hadden werd door hen zeer snel ingehaald. Dit vond Francien heel erg leuk om te zien. En tenslotte waren er ook kinderen die de kleuterschool over mochten slaan en op 6-jarige leeftijd direct naar de 1e klas van de lagere school gingen (nu groep 3 van de basisschool). Ook bijzonder: de toenmalige kleuters bleven veelal op school over van 12:00 tot 13:30 uur, omdat de ouders te ver van school woonden. De schooltijden waren ook anders: kleuters waren van 9:00 uur tot 15:30 uur aanwezig. 

   
Zo zie je maar weer dat gezichten amper veranderen
Als Francien terugdenkt aan haar schooltijd als kleuterjuf in Hoogland, dan denkt zij aan ongeveer 1.500 kinderen onderwijs te hebben gegeven tussen 1969 en 1994. Nu zij na 27 jaar weer in Hoogland is komen wonen, ontmoet zij veel volwassenen die als kleuter les kregen van haar. ‘Ik vind dat heel erg leuk. Het leuke daaraan is, dat ik hen hier in Hoogland zie lopen en herken. Dan denk ik: Wie was dat ook alweer? O, ja dat zou bijvoorbeeld iemand van Tolboom kunnen zijn. Dan noem ik de naam Tolboom, en dan zie ik hen reageren met een bevestigend antwoord. Zo liep ik laatst op het winkelcentrum Kraailand en daar zag ik ook een bekende ‘kleuter’ lopen. Ik zei tegen Loek: dat is Marga. Dat was juist; ik kreeg gelijk contact. Zo zie je maar weer dat gezichten amper veranderen.’

De dierbaarste herinnering
De dierbaarste herinnering van Francien aan de Carroussel zijn de vele musicals. Zij vond dat mooi om te doen en vertelt: ‘Als ik bekenden tegenkom, dan zeggen ze dat nog steeds tegen mij. Ik denk ook dat we hierin voorlopers waren.’ Nu zij samen met Loek weer achter de Sint Martinuskerk in Hoogland woont, voelt het voor haar alsof zij niet weg is geweest. En als zij terugkijkt naar alle jaren, dan zou ze alles opnieuw willen doen. ‘Het was een mooi team. Alles kon bij Doortje Brouwer. Doortje was gewoon een schat voor haar collega’s en kinderen. Het was ongelofelijk.’ Francien vindt het dan ook heel erg fijn dat er bij de huidige schoolwoningen aan de Engweg een straatnaambord staat dat verwijst naar deze mooie kleutertijd.

Tot besluit
Iedereen heeft thuis wel foto’s die niet alleen leuk zijn om naar te kijken, maar die ook een verhaal vertellen. Bijvoorbeeld een foto over een ambacht, een voorwerp, een hobby, een familielid, een familiebijeenkomst enz. Wie wil graag aan de hand van een foto zijn of haar verhaal delen? Neem dan s.v.p. contact op met de redactie: redactie@historischekringhoogland.nl

Uitleg onderstaande foto's

  1. Francien loopt in 1967 stage op de Carroussel, links boven Doortje Brouwer, rechts boven Francien van der Last en rechts opzij Marcella van Noordenburg
  2. Het schoolteam in 1969, v.l.n.r.: Doortje Brouwer, Lenie van Bekkum, Francien van der Last en Hennie Hol
  3. De opening van kleuterschool Carroussel in 1964 door pastoor Schaepman; naast hem zuster Blandina
  4. -4-
Deel dit: