Bericht

Berry Kruissen is voorzitter van de geweldige Lingemuzikanten

Geplaatst op 30 december 2023, 17:27 uur
Illustration

Op zondagmiddag 21 januari 2024 gaat voor de 3e keer de muzikale showroom show weer open voor iedereen die een middag wil genieten van gezelligheid, dans, muziek en ontmoeting. Voor deze editie hebben we De Lingemuzikanten uit Beesd uitgenodigd. Deze Egerländerkapel is in april 2015 opgericht. De initiatiefnemers waren enkele liefhebbers van Böhmische en Märische Egerländer blaasmuziek en zij gaan u verrassen. Aan de vooravond van deze middag spraken we in de showroom met de voorzitter Berry Kruissen (56) van deze kapel. Hij kwam binnen met bijzondere originele (trachten) kleding.

Berry geniet van de mooie Betuwe
De Lingemuzikanten maken deze muziek in de prachtige Betuwe en Berry is enorm trots op deze streek. Berry speelt vanaf de oprichting bij deze kapel. De huidige secretaris Gerrit van Beest heeft hem toendertijd hiervoor benaderd. Samen met 7 andere enthousiaste muzikanten uit verschillende dorpen langs de Linge is hij begonnen. In dit gezelschap is hij de slagwerker. Vanaf de oprichting speelt hij dus van Böhmische en Märische Egerländer blaasmuziek en op de vraag wat hem daarin aanspreekt, vertelt hij het volgende: “Vooral de gezelligheid en ook de manier van spelen. Maar ook de toenadering naar het publiek. Het is gewoon geweldig, mooi en er zit sfeer in deze muziek. Je moet deze muziek ervaren.”

Het spelen van Böhmische en Mährische Egerländer blaasmuziek
Voor het eerst in het bestaan van deze kapel, gaan zij spelen in de showroom van autobedrijf Kreijne. “Ik vind dit enorm verrassend, want in de afgelopen jaren hebben we al diverse optredens gehad op bijzondere locaties. Maar deze gaan we er zeker aan toevoegen. Ik ben ook zeer benieuwd hoe deze ervaring zal zijn.”aldus Berry. Hierna gaan we met hem in gesprek over het spelen van de Böhmische en Egerländer blaasmuziek. “Ja dat deze muziekvorm moeilijk is om te spelen. Dit is vooral van toepassing in de manier van spelen en die is ook anders. Dit hoor je b.v. bij een Böhmische Polka. Je telt deze in achtste noten en dat noemen we het napik werk. Je moet dan elke tweede en vierde achtste noot in de maat iets later spelen dan hoe het genoteerd staat, waardoor de typische “Schwung” in deze muziek ontstaat. Als slagwerker mag ik dat wat vrijer spelen en ben dus niet onderhevig aan de bladmuziek notatie. Maar samen met mijn slagwerk en de bassen vormen we de motor van deze kapel. “ 

Holger Müller, zijn muzikale spirit
Berry, speelt niet in andere orkesten. Van huis uit komt hij ook uit de drumwereld. Naast het drummen voetbalde hij ook en speelde bij de toenmalige harmonie. “Maar mijn moeder zei:  Je kunt maar een vereniging goed dienen en je moet daarom kiezen. Als 8 jarige jongen wilde ik dat niet en heb toen toch gekozen voor mijn passie als drummer. “ 
Als je slagwerker bent in deze kapel dan zou het zo maar kunnen zijn dat Berry ook een voorbeeld heeft. Dat is voor hem wel Holger Müller. Hij is de vaste slagwerker bij “Ernst Hutter & Die Egerländer Musikanten. “Als je deze belevenis opzoekt op youtube, dan hoef ik eigenlijk niet veel meer te zeggen.”

De kaartverkoop, enz.
De muzikale showroom show is op zondagmiddag 21 januari 2024. Het begint om 14:30 uur en de showroom is open vanaf 14:00 uur. Vanaf 1 januari a.s.  kunt u de toegangskaarten kopen voor dit concert in de showroom van Autobedrijf Kreijne. De toegangsprijs bedraagt € 5,--. Samen met de 65 jarige Barbie en het vernieuwde keistadlied gaan we er een mooie middag van maken.

Verder is het mooi te vermelden dat Stichting RCOAK en Stichting Wit-Gele Kruis Fonds Hoogland  voor deze editie ons een mooi subsidiebedrag heeft toegekend.  Daar zijn we heel erg blij mee. Hopelijk gaat dat de buurtbudgetcommissie dat ook doen in 2024. Maar ook hopen we dat u in het komend jaar massaal gaat stemmen op de Rabo Clubsupport 2024!

Om in stemming te komen nodigt Berry en zijn medemuzikant Gerrit van Beest u uit in de youtubereportage. -3-


 


Deel dit: