Bericht

Een kennismaking met buurtnetwerker Ingmar Kolbrink

Geplaatst op 3 januari 2024, 17:37 uur
Illustration

Sinds 1 januari 2017 verzorgt Indebuurt033 het welzijnswerk in Amersfoort en coördineert dat ook. Indebuurt033 wil alle inwoners mee laten doen, sociaal, maatschappelijk en waar mogelijk economisch. Een van de medewerker is buurtnetwerker Ingmar Kolbrink (36). Sinds 1 september zien we hem met regelmaat in Hoogland. We wilden een aantal ‘tennisballen’ serveren om zo aan de weet te komen wie hij is en wat hij zoal gaat doen.

“Toen ik de vacature zag, wilde ik er gelijk voor gaan. Fantastisch werken voor mijn eigen stad”
Voor dit interview gingen we samen met Carmen Overmars naar de skatebaan dat naast het dorpshuis de Neng ligt. Zij is een van Jongerenwerkers en met haar gingen we ook in gesprek voor een ander artikel. Ingmar is in 1990 samen met zijn ouders komen wonen in de wijk Zielhorst en voor die tijd in onze prachtige binnenstad. Je leest wel dat hij vanaf zijn jeugd hier al de nodige voetstappen heeft gezet. Hoe hij hier op deze nieuwe functie terecht kwam, daar vertelt hij het volgende over: “Ik heb hier mijn jeugd door gebracht en het is dan grappig als je een vacature ziet van je eigen stad. Ik werkte hiervoor een aantal jaren in het Gooi en wat is het dan fantastisch als ik voor de mensen, de wijk, de buurt en om mij heen, waar ik leef, dat ik een bijdrage kan leveren aan een nog fijner leven in Amersfoort-Noord.” De wijzen komen uit het oosten. Wat ook grappig is dat zijn achternaam Kolbrink is. We vragen hem waar deze naam vandaan komt en hij geeft deze reactie: “Mijn naam komt uit het oosten van het land en dat is wat ik er over gehoord heb. Mijn opa komt uit Denekamp en daar wonen nog meer mensen met deze achternaam. Dit is ook een heel klein beetje familie van mij.” Nu we weten dat zijn mogelijke roots uit het oosten komt, komt de vraag op wat voor een nieuwe wijsheden wil hij hier als buurtnetwerker in Hoogland en Kattenbroek gaan brengen. Want hij gaat vanuit zijn vorige functie een aantal zaken meenemen wat hij in de afgelopen jaren heeft gedaan. Hij wil vooral bewoners te motiveren om zoveel mogelijk zelf initiatieven te ontplooien. “Organiseer activiteiten en dat resulteert meestal wel in een succes. Ik heb ook gemerkt dat als er activiteiten georganiseerd worden vanuit een gemeente of uit wat cijfers /onderzoek voortkomt dit soms niet aansluit bij de behoefte van de bewoners van een wijk. Dit past ook heel goed mijn functie, waarin ik in geloof. Ik wil dus erg aansluiten bij inwoners en niet voor hen verzinnen maar met hen!” aldus Ingmar.

Ingmar’s ambitie: het verdubbelen van betrokken inwoners voor het buurtbestuur. 
In 2024 wil hij het huidige buurtbestuur uitbreiden met meerdere leden, want op dit moment bestaat het uit 3 leden in Hoogland en 3 leden in Kattenbroek. Hij vindt dat te kwetsbaar en een bredere vertegenwoordiging van bewoners. Naast dit buurtbestuur komen er ook nog een aantal professionals. Samen kijken ze dan mee op de sociale activiteiten en op de ideeën die worden gedaan. “Ik ga vooral inzetten op nieuwe ideeën en aanwinsten! Ik heb er erg veel zin in en ben ook heel blij. Dit ga ik ook samendoen met Carmen Overmars. Zij is toevallig ook een nieuwe Jongerenwerkster. Hoe toevallig kan dit zijn en heeft ook meegeluisterd met dit interview!” Haar verhaal lees je in een andere bijdrage bij HooglandSamen

Bekijk ook het korte youtubefilmpje! -3-


Deel dit: