Bericht

Jong ontwikkelen samen met Carmen Overmars

Geplaatst op 3 januari 2024, 17:39 uur
Illustration

Op het moment dat buurtnetwerker Ingmar Kolbrink actief werd bij indebuurt033 is jongerenwerkster van Kattenbroek en Hoogland Carmen Overmars (27) ook hier begonnen. Zij wil een enthousiast, betrouwbaar en zichtbaar persoon zijn voor de jongeren van beide genoemde wijken. Hoe mooi is het dan om samen met haar naar een activiteit te gaan waar we vaak jongeren zien, skaten en dat ligt naast het dorpshuis de Neng.

“Ik kan de allereerste laagdrempelige hulp geven”
Carmen is 27 jaar oud en alhoewel haar toewijding naar jongeren bij haar vorige baan binnen de gesloten jeugdzorg is gestopt, betekent dit niet dat zij niet betrokken wilde blijven bij de jongeren. “Binnen deze functie ben ik er voor de jongeren op allerlei soorten manieren. Dit betekent dat ik er voor verschillende laagdrempelige hulpvragen ben. Je kunt dan denken aan eenzaamheid bij een jongere waarbij hij of zij op zoek is naar meer vrienden, maar ook dat hij of zij thuis of op school problemen heeft. Wat betreft dit laatste kan het ook zomaar zijn dat hij of zij er  niet uit komt met zijn huiswerk. “Dit betekent dat ik de allereerste laagdrempelige hulp kan geven door samen een planning te maken” aldus Carmen. Als we dit zo horen dan vragen we haar wat zij opmerkt bij de jongeren over bijvoorbeeld drank- en/of drugsproblematieken. “Dit speelt zich helaas ook vaak af bij jongeren. Ik zie dat er veel middelen gebruikt worden, maar het interessantste vind ik waaróm de jongeren drank en/of drugs gebruiken. En als je de waarom vraagt stelt aan hen, dan kom je er achter wat er daadwerkelijk aan de hand is en daarop kan ik mijn expertise op inzetten in plaats van de volle focus te leggen op het drugsgebruik. Ik kan dit met hun bespreekbaar maken maar niet oplossen!“ Carmen kan hierin de helpende hand zijn. Maar eerst zal er een wederkerig vertrouwen opgebouwd moeten worden, voordat zij een gesprek hierover aan kan gaan.

Van jongerenwerkster naar een jongerennetwerkster…
Zoals al geschreven werkt Carmen ook samen met buurtnetwerker Ingmar Kolbrink. Zij heeft de functie als jongerenwerkster en eigenlijk vindt ze zelf dat zij ook een jongerennetwerkster is. “Wat Ingmar eigenlijk doet voor alle leeftijden, daar ben ik in gespecialiseerd voor de jongeren zelf. Dus ook als jongeren een activiteit of initiatief hebben dan help ik hen een subsidie aanvraag te doen bij het buurtbestuur van indebuurt033.” Zij hoopt dat de jongeren daardoor hun initiatieven dan verder kunnen uitwerken en tot een succes voor de jongere.

Sport en cultuur verbindt
Hierna gaan we over in het gesprek of zij al diverse Hooglandse verenigingen kent. Hierop reageert zij instemmend, want inmiddels heeft zij al contact gehad met diverse sportverenigingen, maar ook zal zij ook nog contact zoeken met de muziekverenigingen. “Ik vind dat ook ontzettend belangrijk om daar zichtbaar te zijn, zodat jongeren weten dat zij daar welkom zijn voor een mooie plek. Maar hiernaast kunnen de jongeren nog steeds bij haar terecht!” Zij vindt de verbinding van sport en cultuur erg belangrijk, want hierdoor krijg je ook verbinding tussen jong en oud. Om de verbinding met Carmen te maken, kun je haar overal vinden waar jongeren ook zijn. Dit kan zijn op straat, en op de woensdagavonden in het jongerencentrum “de Bunker” van het dorpshuis De Neng. Maar ook zal zij al in beeld zijn bij verschillende basisscholen in groep 7 en 8. Hier gaat zij bijvoorbeeld voorlichtingen geven en het is belangrijk om de kinderen vanaf deze leeftijd al in beeld te hebben. Dit zodat ze al weten bij wie ze terecht kunnen als ze 12 jaar zijn. Aan het eind van deze ontmoeting geeft zij de reactie: “Overal waar jongeren zijn, daar probeer ik mij zichtbaar te maken!”

Bekijk ook het korte youtubefilmpje! -3-


Deel dit: