Energiek en met passie dirigeren
Een portret dirigent Jan-Aart Ponstein
Al bijna een jaar staat hij inmiddels voor het fanfareorkest van muziekvereniging Sint Caecilia Hoogland. Dirigent Jan-Aart Ponstein (33). In aanloop van het komende voorjaarsconcert op 16 maart blikken we met hem terug op zijn loopbaan en eerste jaar bij de vereniging.
Ik heb voor het pad van de muziek gekozen
Inmiddels is hij al zo’n 8 á 9 jaar aan het dirigeren. Voordat hij dirigent was speelde hij als jong jochie in het jeugdorkest van de Christelijke Muziekvereniging Excelsior te Oostendorp. Dit dorp ligt in de buurt van Elburg. Bij deze vereniging merkte hij al dat hij een passie heeft voor dirigeren. Aan het conservatorium van ArtEZ studeerde hij trompet en koos hij als bijvak directie. “Dit beviel mij zo goed dat ik hierna de bachelor ging doen om dirigent te worden. Ik ben daarin heel erg gegroeid en na 3 jaar stond ik al voor een orkest te dirigeren.”
Waar komt je passie voor dirigeren vandaan? “Geen idee. Soms kom je in leven op paadjes waar je keuzes moet maken. En mijn paadje is het dirigentenpad geworden. Tot op heden bevalt me dat uitstekend. Tijdens mijn voortgezet onderwijs periode had ik al het idee om jazz of popmuziek te gaan studeren. Toch ben ik eerst wat anders gaan doen en heb ik gekozen voor de studie Civiele Techniek aan de Universiteit Twente. Na een half jaar ben ik hiermee gestopt, omdat ik na een korte vertraging voor een T-splitsing stond en heb ik dus het pad van de muziek gekozen.” Inmiddels is hij er wel achter gekomen dat hij een goede keuze heeft gemaakt. “Muziek maken zit een beetje in de genen van mijn familie. Al heeft dat wel een generatie overgeslagen. Zo speelde mijn opa en overgrootvader van mijn moederskant als slagwerker in de fanfare in Elburg. Ook mijn zus is muzikaal, ze speelt saxofoon, nadat zij op blokfluit begon. Ik was toen nog jong maar dacht al wel dat ik ook graag wat met muziek wilde doen. Bij de fanfare in Elburg heb ik uit de diverse koperinstrumenten voor de trompet gekozen.”
Muziekvereniging Sint Caecilia is een energieke vereniging
Inmiddels heeft Jan-Aart al een aantal grote concerten gegeven met het fanfareorkest van Sint Caecilia. We denken dan aan onder andere The Night of Hoogland, het Gouden Spiker Festival en het nieuwjaarsconcert in de Sint Martinuskerk.
We vragen hem hoe het hem bevalt en hij vertelt daar het volgende over: “Muziekvereniging Sint Caecilia is een energieke vereniging en het bevalt mij hier zeer goed. Organisatorisch loopt het ook goed. De orkestleden zijn erg betrokken en houden van een muzikale uitdaging. Dat is denk ik ook de kracht van deze vereniging. Als de vereniging goed functioneert, dan hoef ik me als dirigent alleen maar met de muziek bezig te houden.”
Het voorjaarsconcert in Flint vorig jaar was zijn eerste concert bij Sint Caecilia. “Ik weet dat dit een mooie presentatie is van de hele vereniging. Het is daarom ook mooi om te mogen doen. Voor mij als dirigent was dit een vliegende start.” Hierna ging hij met het orkest naar Friesland voor het Gouden Spiker Festival. “Dit was het moment dat we voor het eerst met een muziekstuk echt de diepte in konden gaan. Ook kon ik zo het orkest en de muzikale kwaliteiten beter leren kennen.”
Hierna ging hij zich concentreren op de The Night of Hoogland. “Dit was voor mij echt aanpoten, want er werden 28 muziekstukken gespeeld. Waarvan ook een aantal samen met de artiesten Jamai en Shirma Rouse en de coverband That’s What She Said. Maar het was een fantastische en feestelijke ervaring.”
Nog niet zo lang geleden gaf het orkest een nieuwjaarsconcert in de Sint Martinuskerk. “Dit concert is artistiek en kunstzinnig gezien weer totaal anders dan de andere concerten. Het was met diverse solowerken een mooie uitdaging voor mij en het orkest.”
Voorjaarsconcert op 16 maart
Tot slot vertelt Jan-Aart over de recente voorbereidingen van Voorjaarsconcert. “Op 16 maart presenteert de hele vereniging zich in theater Flint. Er worden die dag diverse workshops en concerten georganiseerd met het thema Let’s Play. Een interactieve dag waarin we samen met het publiek proberen een spel uit te spelen.”
Het middagprogramma start om 14:30 uur met muzikale workshops voor de jeugd. Aansluitend geeft het opleidingsorkest om 15:45 uur een matineeconcert waar ook de deelnemers aan de workshops zich presenteren.
Het fanfareorkest en de slagwerkgroep geven om 19:30 uur een avondvullend programma. De presentatie zal worden verzorgd door cabaretgroep De Bietenbrug.
Aanmelden voor de workshop en kaarten bestellen kan via onze website!
Het voorjaarsconcert wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stichting Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse. -3-