Bericht

Prikkelarm banenzwemmen een uitkomst voor Arno

Geplaatst op 2 april 2024, 20:59 uur
Illustration

Sinds enige tijd kun je in het Zwembad Hoogland nu wekelijks een uur prikkelarm banenzwemmen. Dit uur is bedoeld voor mensen die graag willen zwemmen, maar behoefte hebben aan een rustige, prikkelarme omgeving.  Naar aanleiding van het voorafgaande kwamen we in contact met de initiator van dit mooie idee. Arno Dubbelhuis (51) vertelt wat prikkelarm zwemmen betekent voor hem.

“Er is nu geen medische en specifieke oplossing.”
Wat is prikkelarm leven en wat betekent deze situatie voor hem. Long Covid is een auto-immuun ziekte en dat is te vergelijken met b.v. ME/CVS en de ziekte van Lyme. Deze ziektes tasten je immuunsysteem enorm aan, waardoor je snel vermoeid raakt en dat het lichaam de prikkels niet  kan verwerken. Je hebt ook overal spierpijn en soms krijg je dit door minimale inspanning. Met Long Covid klachten heeft hij diverse medische specialisten bezocht,  zonder enige verbetering van zijn klachten.  Wat dat voor hem betekent, vertelt hij het volgende over: “Dit ging met de beperkte energie van mij heel moeizaam en is ook soms emotioneel een emotioneel traject geweest. Want je doet opeens niet meer mee in onze maatschappij. Ik moest noodgedwongen stoppen met werken en ben uiteindelijk in de WIA terecht gekomen. En wat helemaal bijzonder is dat de medische wereld nu nog niet weet wat de oorzaak hiervan is.” Huisartsen en andere zorgverleners houden zich aan de protocollen en dat betekent dat er nu geen medische en specifieke oplossing is.

“We willen natuurlijk wel onder de mensen zijn en wat kunnen doen”
Prikkelarm zwemmen is voor hem een uitkomst en op de vraag hoe hij bij zwembad Hoogland is gekomen vertelt hij het volgende: “Ik wil graag sporten en door mijn Long Covid heb ik niet de mogelijkheid om ergens anders -prikkelvrij, in rust en stilte- te sporten. Ik heb sinds maart 2022 te maken van deze klachten.” Vorig jaar kon hij uiteindelijk een revalidatietraject in Hilversum volgen, waar hij ook een half uurtje kon zwemmen. Helaas duurde het revalidatietraject maar 3 maanden en daarna wilde hij graag voor zich zelf gaan zwemmen. Hij belde daarom naar diverse zwembaden in Amersfoort met de vraag of er een mogelijkheid was om prikkelarm te komen zwemmen. Helaas kon niemand dit voor hem realiseren. Prikkelarm betekent: geen radio aan, geen verlichting aan, niet praten, tijdens het zwemmen. Al deze prikkels is gewoon dodelijk vermoeiend voor hem én anderen die hiermee te maken hebben. Prikkelarm betekent dus eigenlijk, dat beeld, geluid, harde stemmen, felle kleuren allemaal in je hoofd krijgt en daarvan krijg je enorme hoofdpijn en vermoeidheid van. “In het duister zitten is voor vele mensen die hiermee van doen hebben het fijnst. Maar we willen natuurlijk wel onder de mensen zijn en wat kunnen doen.” aldus Arno.

Sport en bewegen voor iedereen toegankelijk en prettig maken in dit zwembad
Na de diverse medische mallemolen wilde Arno graag sporten en kwam hij in contact met Arnaud van den Berg, bedrijfsleider van zwembad Hoogland. Hij ging met deze aanvraag aan de slag en sinds afgelopen september is prikkelarm zwemmen nu mogelijk in zwembad Hoogland. Arno is daar nu heel erg blij mee. Sinds oktober is er een try-out gestart en is dit begonnen met 3 mensen. Inmiddels is na diverse oproepen, via de diverse social media kanalen, dit uitgegroeid naar 13 mensen die wekelijks op maandagmorgen tussen 12:00 en 13:00 uur hier komen zwemmen. Dit aantal is voor hem en anderen meer als genoeg, omdat het anders te druk wordt. Hopelijk komen na dit interview meer mogelijkheden om te zwemmen in dit zwembad of andere zwembaden! -5-

Lees ook andere artikelen over Long Covid en door op de desbetreffende regel te klikken!

  1. Patiënten met post-COVID syndroom worden zieker van inspanning
  2. Long Covid Is a Disabling Disease—And It’s Not Rare
  3. Meer jongeren dan volwassenen hebben post-covid: 'Kom niet uit mijn woorden'

Lees meer over prikkelarmzwemmen in zwembad Hoogland op de site van het SRO.

Deel dit: