Literair Diner Hoogland weer groot succes!
Op maandagavond 7 oktober 2024 werd het 7e Literair Diner Hoogland gehouden in restaurant De Faam in Hoogland. Sponsor en restauranthouder Edo Kuipers had weer een voortreffelijk vijfgangenmenu samengesteld, waar de ruim 50 gasten met volle teugen van genoten. Guido de Wijs opende deze culinair-literaire avond met het passende gedicht: Aan tafel!
Arie van den Heuvel, eindredacteur van het tijdschrift ‘De Bewaarsman’ van de Historische Kring Hoogland, schreef drie artikelen over de omstreden annexatie van Hoogland die 50 jaar geleden plaatsvond. Hij begon zijn boeiende presentatie met een filmpje van het Hooglandse volkslied en al snel zongen de aanwezigen uit volle borst mee. Hij vertelde over het gesloten politiek proces in die tijd. Hooglanders kwamen fel in opstand, maar konden helaas het tij niet keren! Met unieke foto’s uit 1974 liet Arie de aanwezige Hooglanders genieten van verhalen over deze roerige tijden.
Na het voorgerecht betrad kinderboekenschrijfster Sharid Alles-Uppelschoten het knusse podium in de zaal van De Faam. Zij bracht haar jeugd door in Hoogland en werd later radiomaakster, presentatrice, producent, redacteur en podcastmaker. Op dit moment schrijft zij haar derde kinderboek in de Rocca-reeks. ‘Rocca en het geheime toverrecept‘ was haar eerste boek en het tweede boek is getiteld ‘Rocca en de verdwijning van Oma Sala’. Met veel enthousiasme vertelde Sharid over het schrijven van kinderboeken en hoe ze actuele thema’s, zoals de omgang met sociale media, in haar boeken aan de orde stelt.
Na het hoofdgerecht was het de beurt aan Max Bartels. Van zijn hand verscheen in 2024 het boek ‘Broei’, een waargebeurd verhaal over het leven van een jongen uit Hoogland die in de jaren zeventig verslaafd raakt aan heroïne. Max schetste een treffend beeld van de jaren zeventig en de wijze waarop er door ouders en kinderen werd omgegaan met drugs. Als veertienjarige vluchtte hij met zijn oudere broer naar het buitenland en pas maanden later keerden zij noodgedwongen terug. Max praatte openhartig over wat hij destijds meemaakte en hoe hij uiteindelijk door al zijn ervaringen toch het goede pad wist terug te vinden.
Na het dessert volgde een daverend applaus voor de crew van De Faam en konden de gasten nog gesigneerde boeken kopen. De organisatoren, Guido de Wijs, Antoine van Roemburg en Ben Stoelinga, interviewden de schrijvers op een ontspannen wijze en het publiek kreeg alle ruimte om hun vragen te stellen.
Bekijk ook het beeldverslag van deze avond!
In 2025 zal het achtste het Literair Diner Hoogland gehouden worden op maandag 6 oktober.